fredag, august 12, 2022
HomeFriluftslivTEST – DeLorme InreachSE - en livreddende enhet å ha i sekken.

TEST – DeLorme InreachSE – en livreddende enhet å ha i sekken.

Vi har tidligere testet flere forskjellige enheter som gir mulighet for å kommunisere, selv om du er utenfor dekning med vanlig GSM.

Flere av disse har også hatt en funksjon for øyeblikkelig hjelp. Denne gangen har vi gått til anskaffelse av InReach SE, som tar teknologien og mulighetene enda litt lengre.

InReach SE er et verktøy for det sikkerhetsbevisste friluftsmennesket. I denne enheten får du både muligheten til å sende SMS-meldinger fra steder uten mobildekning, og du får en GPS. Du kan også koble enheten til en smarttelefon via blåtann.

Se for deg scenarioet der du er langt ute på sjøen, eller inne i fjellet. Du, eller noen i ditt turfølge, får en skade og trenger hjelp til å komme seg raskt til sykehus. Da kan man med denne sende meldinger via mail eller SMS til de man ønsker, slik at behovet for hjelp blir formidlet til de riktige sentraler.

Et annet bruksområde er når du er på tur alene, og de hjemme lurer på om du har det bra. Da kan man på forhånd legge inn 3 meldingstyper som man kan sende i ubegrenset antall, uten at det koster noe ekstra. Hvis man da har en melding som sier – her er jeg nå, alt ok –  kan de hjemme, som mottar denne på mail eller SMS, gå inn i kartet å se nøyaktig hvor du er når meldingen ble sendt.

Skulle man få akutt behov for nødhjelp, kan man trykke inn knappen med teksten SOS. Da vil det gå en alarm på en alarmsentral med det formelle navnet «International Emergency Response Coordination Center», som ligger i Houston, Texas. Det første de gjør er da å sende deg en melding, der de spør om ditt behov for hjelp. Derfra vil Hovedredningssentralen i Bodø bli kontaktet, og nødvendig hjelp vil bli iverksatt.

Enheten har en innebygd GPS og den vet derfor hele tiden hvor du er. Den kommuniserer via samme satellitter som de såkalte Iridium-telefonene. Forskjellen er at du her bare får sende meldinger, og du har ingen tale. 

InReach er enkel å bruke i seg selv, og sammen med en smarttelefon merker du ikke at kommunikasjonen går via en satellitt.

Enheten har innebygde, oppladbare batterier. Hvis du ønsker at den skal sende kontinuerlige meldinger, sier produsenten at batteriene holder i 100 timer. Bruker du den derimot på vår måte, at man kun sender noen meldinger pr dag, holder batteriene i flere måneder. Lading skjer via vanlig microUSB

Er du på lengre turer der du ønsker at de hjemme skal kunne følge deg time for time, kan du kjøpe et abonnement som gir deg denne muligheten. Da kan de hjemme gå inn på en nettside, der de på kartet kan se hvor du er til enhver tid. Du kan også automatisk publisere din posisjon på sosiale medier.

Produsenten har en fantastisk support på disse produktene. Sender du en mail søndag kveld, skal du ikke bli forundret over at det kommer svar ila kort tid.

Produsenten har egne nettsider, der du på din egen side kan gjøre de innstillinger du ønsker for dit abonnement. De har også en egen app til smarttelefon – «Earthmate» som gjør den til et enda bedre verktøy.

De fleste tror at verktøy av denne type er for dyrt for vanlige folk, men det er her vi tar feil. Med en pris hos XXL på knappe 3000.- og en månedlig kostnad på under 100.- er dette et hjelpemiddel flere burde ha i sekken. Det er mange leteaksjoner som kunne ha vært unngått hvis flere hadde brukt kart, kompass, GPS og eventuelt et verktøy som InReach SE.

Dette verktøyet er å få kjøpt hos flere nettbutikker.

–          http://www.inreachdelorme.com/

#gps #fjelltur #nød #redning #livredning

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=Uiw6emC-QE0

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments