onsdag, august 17, 2022
HomeJAKTTest av Swarovski Z6i 2-12x50 BT

Test av Swarovski Z6i 2-12×50 BT

Vi har i en lengre periode brukt dette siktet fra Swarovski. Et sikte i en høyere prisklasse, og som vi derfor naturligvis forventer mye ut av.

Siktet, som har fått en slankere utforming, er fylt med optikk av topp kvalitet. Vår utgave hadde en forstørrelse fra 2 til 12. Vi valgte retikel 4, med lys. I tillegg hadde vår modell et såkalt ballistisk tårn(BT), med mulighet for forhåndsinnstilte avstander.

Optikken fungerer meget godt, om det er lyse dager med mye sol, eller det er kvelder med dårlig lys. Her får du optikk som gir gode og klare bilder, og med en riktig fargegjengivelse. Kikkerten er ikke bare klar i midten, men hele bildet er klart og tydelig. Vi har ikke sammenlignet denne kikkerten med andre modeller, men vår erfaring er at kikkerter i denne prisklassen har mye av de samme kvalitetene.

I forhold til tidligere modeller, har denne kikkerten blitt slankere og lettere. Den har også fått en lavere utforming av belysningsenheten, noe som har gjort kikkertsiktet enda bedre.

Du kan velge lysstyrke for dag eller kveld, samt selv manuelt justere styrken på lyset.  Dette er med på å la deg stille inn det lyse du har behov for, slik at det ikke blir lyset fra kikkerten som ødelegger skuddet. Kikkerten har en tiltsensor. Denne sensoren slokker lyset for deg når du legger fra deg rifla, noe som er med på å øke levetiden på batteriene. Fabrikken sier at levetiden på batteriene er fra underkant av 200 timer på «daglys» til 1400 timer med «kveldslys»

Etter innskyting ville vi teste hvordan kikkerten reagerer på mye justering i høyde og side. Det ble skrudd opp, til begge sidene og ned igjen, og dette ble gjort flere ganger uten at vi fant stor forandring i treffpunkt, etter at vi hadde returnert til nullpunktet. Vi fant heller ikke mye forandring i treffpunkt ved bruk av forskjellige forstørrelser på kikkerten.

Justering av kikkerten gjøres på normal måte, ved at en tar av de dekslene som beskytter justeringshjulene. Disse hjulene er enkle å justere, da de har kraftige riller som sitter godt i fingrene. Det fine er at disse hjulene har en funksjon der du kan nullstille de, etter at du er innskutt.

Kjøper du med et «Ballistisk Tårn» får du muligheten til hurtig å kunne forhåndsvelge bestemte avstander. Det vil si at du faktisk kan skyte inn våpenet på mange forskjellige avstander. I tårnet ligger det ringer som er merket med forskjellige farger, slik at dine avstander kan ha bestemte fargekoder.  I tillegg bruker du tårnet som et vanlig diopter. Du kjenner «kneppene» godt, og det er enkelt å justere til den avstanden du skal skyte. Se videoen under artikkelen.

Vil du justere forstørrelsen, gjøres dette enkelt med en gummiert ring som ligger lett tilgjengelig.

Selv om siktet i perioder har fått både den ene og andre kakken, har vi ikke sett forandring i treffpunkt.

På Swarovski`s nettsider finnes det en kalkulator, der du kan legge inn den ammunisjon du bruker, for så å få frem både grafer og tabeller som viser treffpunkt på de forskjellige avstander. Disse tabellene gjør blant annet at du enkelt kan justere avstanden til målet med å justere «knepp» på tårnet. Du finner også såkalte «apper» fra leverandøren som gjør samme jobben.

Fordelen med å kunne variere mellom 2X og 12X, er at du har en kikkert som kan brukes på korte hold der dyrene kommer løpende, samt at du kan skyte på litt lengre hold, der viltet holder seg mer i ro.

Vil du ha noe ekstra, investere litt i fremtiden, og ikke minst ha et sikte som dekker de fleste behov, da er dette riktig verktøy for deg. Det fine er at skulle det hende noe uforutsett, har du 10 års garanti fra produsenten.

Pluss:

–      Dekker behovene for de fleste typer jakt.

–      God både i dagslys og i skumring.

–      BT gir mulighet for hurtig justering.

Minus:

–      Høy prisklasse.

Pris på testmodellen: 22.200.-

Z6I får du fra ca 17.000.- og oppover.

Utgangspupill diameter: 9,6-4,2 mm 
Utgangspupill avstand: 95 mm 
Synsfelt m/100mm: 21-3,5 
Skumringsfaktor (DIN58388): 5,7-24,6 
Rørdiameter: 30 mm 
Total lengde: 343 mm 
Treffpunkt korr. pr. klikk: 10mm/100m 
Maksimalt justeringsområde: m/100m: 1,5 
Vekt: 560g 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5BRBsLus_cY

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments