søndag, april 14, 2024
HomeFriluftslivTest av Hawke Endurance 8x56

Test av Hawke Endurance 8×56

Hawke leverer kikkerter og kikkertsikter i et prissjikt som passer mannen i gata. Her kan du få meget gode kikkerter til godt under 5000 kroner.

Sist høst testet vi kikkertsikter fra Hawke, du kan lese testen HER.

Tekst:  Knut Gartland/Robert Aakvik

Denne gangen skal vi fortelle om håndkikkerten Hawke Endurance 8×56. En kikkert vi har testet under forskjellige værforhold, både i Norge og i Polen.  

Hawke Endurance leverer god optikk. Linsene er av god kvalitet, som gir ett klart bilde, helt ut i kantene av linsene. Også i dårlig lys ser man klart i kikkerten. Med litt måneskinn var det ingen problemer å oppdage hverken hjort eller villsvin om natta i Polen. Å telle tagger på hjortebukken i skumringen på 200 meters hold var heller ingen problem.

Det er enkelt å fokusere med kikkerten. Den har et stort justeringshjul som enkelt nås under bruk, og som gir god finstilling. Justeringshjulet opereres uten vansker med hansker.

Synsvidde på 1000 meter er hele 117 meter, dette gir god oversikt og ble nyttig under speiding etter elg i terrenget. Nærgrensen er 2 meter.

Kikkerten er forholdsvis tung, 1005 gram, men det er ikke verre enn hva man må forvente av en kikkert i denne klassen. Magnesiumhuset bidrar til at vekta ikke blir verre enn den må være. Man vil nok bli sliten i nakken om man bærer kikkerten hengende etter nakkereima. Dette vil løse seg ved å benytte bæresele om man må ha kikkerten tilgjengelig hele tiden på lengre jaktturer.

I dårlig vær fungere kikkerten også bra. Øyerørene kan skrus langt ut, noe som begrenser vann på linsene. Skrur man inn igjen er det enkelt å tørke bort fukt. Det lønner seg helt klart å benytte okular- og objektivbeskyttelsen når det regner mye.

På testmodellen var det ikke nevneverdige problemer med dugg. Men i fuktig vær dugget det utvendig på linsene når kikkerten ble tatt inn i varm bil eller inn i hus. Kikkerten er nitrogenfylt, og vi avdekket ingen lekkasjer som kunne medført dugg inne i kikkerten.

Det er noen plastdetaljer som trekker helhetsinntrykket ned. Objektivdekslene er festet i underkant av kikkerten. Disse fungerer godt, inntil man har tatt de av og på noen ganger. De faller lett ut når de har vært i bruk en stund, og når man beveger seg i kratt og skog hekter de seg fast i vegetasjonen, og rives av. På testkikkerten falt den første av etter kun 5 dagers bruk. Den 6 dagen forsvant det andre.

Plastbeskyttelsen rundt selve øye-okularet løsnet også etter kun kort tids bruk. Når man vred mellom brillemodus og vanlig øyemodus roterte derfor plasten rundt. Dette ble enkelt løst med en dråpe lim, men slik bør det ikke være på en kikkert i denne prisklassen.

Hawke Endurance 8×56 har god optikk til en overkommelig pris. For «all-round jegeren» som jakter alt fra rådyrbukk i godt vær i august, elg en regnvåt oktoberdag og bøjakt etter hjort i måneskinn i midten av november, kan dette et svært godt alternativ til andre langt dyrere kikkerter.

+ God optikk, også i dårlig lys på natten. God synsvidde. Enkel å fokusere.

–  Noe tung, linsebeskyttere faller av, plast på okular sitter dårlig.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments