søndag, april 14, 2024
HomeFriluftslivTEST av Fiskars X -serie økser

TEST av Fiskars X -serie økser

Vi har fått en rekke økser fra Fiskars, og ja vi har hogd oss igjennom nesten hele denne X-serien på 8 økser.

Her finnes en øks for alle, om du skal på en liten fjelltur, eller om du skal klyve de største lompene. Det som i våre øyne gjør disse produktene unike, er kvalitet i både håndtak og øksehode. Nå skal det også sies at vi i mange år har vært lykkelig eier av flere slike økser. 

Øksene leveres med en garanti på 25 år, noe som sier oss at Fiskars er ganske sikre på at de leverer et produkt som holder godt igjennom mange år. Fiskars økser leveres med unike serienummer, slik at du på produsentens nettsider kan registrere din øks. En av våre økser fyller 15 år i år, og er fortsatt nesten som ny. Det er helt klart at det betyr noe hvordan man behandler utstyret, men du skal være hardhendt for å ødelegge både økseskaft og øksehode. Øksene leveres med praktiske futteral i plastikk, som beskytter øksehodet.

Som nevnt finnes disse øksene i mange forskjellige størrelser. Det fine med det, er jo at du kan kjøpe en øks til akkurat ditt behov. Det er jo alltid kjekt med en øks i sekken når du skal være noen dager i skogen, men det er dumt å måtte slite med den store kløyvøksa på disse turene. Fiskars sine økser kommer også med en beskrivelse på hvor tykk stubbe du er i stand til å klyve med akkurat den øksen. De har faktisk et verktøy på sine nettsider, som hjelper deg i å velge riktig øks. Her er det flere variabler, både tykkelse på det du skal hogge, men også lengde på dine armer osv.

Øksene har alle en god balanse, samme hvilken størrelse vi velger. Kroken på skaftet gir god og avslappet sving på øksa. Dog skal det sies at de store kløyvøksene, blir noe fremtunge på grunn av det lette skaftet.

Det er du selv som må finne ditt behov for din øks, for Fiskars har økser i alle størrelser. Fra de minste turøksene, som med sin vekt gjør at de passer godt i sekken på turer i fjellet, til de største kløyvøksene for å klargjøre ved til vinteren.

Skal du bruke øksa for å klyve ved, er Fiskars sine økser et godt alternativ. Merk deg derimot at hvis det er rått treverk, blir Fiskars sine økser noe i letteste laget.

Vi har brukt øksene over en lengre periode, og mener de holder skarpheten godt. Det er her som med andre økser, er du uheldig og hogger i stein, vet du at du har en liten jobb å gjøre.

For å felle trær trenger du egentlig bare en øks, det er bare størrelsen på øksa som avgjør hvor lang tid du bruker. Vi har felt store trær med den lille X5, men det er helt klart en fordel med en øks med lengre skaft til slikt arbeid.

Er du ute etter en god liten øks for turer med jaktlaget eller familien, er Fiskars X5 og X7 gode alternativ. Dette er de litt mindre og lette modellene, som du får kjøpt til en hyggelig pris. Skal du ha øks til mer voldsomt arbeidet, er det bare å velge og vrake av de større og mer robuste modellene. Du blir ikke skuffet, samme hvilket valg du tar.

 

 

Pluss:

          Mange typer å velge imellom

          25 års garanti er en trygghet

          God balanse og godt grep

          Hyggelige priser

 

Minus:

          Ikke egnet for å klyve rått trevirke

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments