lørdag, juni 15, 2024
HomeGPSTEST av Garmin Alpha 100

TEST av Garmin Alpha 100

Her får du ikke bare en GPS som på kart viser deg hvor du har din hund, du ser her også andre håndenheter av typen Garmin Alpha.

Har du og dine jaktvenner paret enhetene sammen, vil du ikke bare se hundene dere bruker, men også alle de andre på jaktlaget. Du vil også kunne sende forhåndsprogrammerte meldinger til de andre enhetene. Det er kortere rekkevidde mellom de håndholdte GPS-enhetene, enn det du har mellom hundeenhet og GPS.

For å få en raskere oppdatering og sikrere og mer nøyaktig posisjon, bruker denne enheten både GPS og GLONASS.

Alpha leveres med et enkelt rekreasjonskart for hele Europa. Dette er ikke noe fullgodt kart for bruk på jakt, så vi anbefaler å kjøpe Garmin`s detaljerte topokart kart. 

Skjermen er av typen som det går å bevege med fingrene. Dette fungerer godt selv i regn med våte hansker. Ved panorering i kartet, er det rask og effektiv oppdatering.

Hundeeneheten som skal brukes med Alpha har fått navnet T5. Det går ikke å bruke de tidligere DC-enhetene på Alpha. T5 er derimot kompatibel med både Alpha 100 og Astro 320. Det er derimot ikke mulig å benytte enhetene samtidig med samme T5 halsbånd. Ved bruk mot Astro 320 utelukkes visse funksjoner og håndenheten må oppgraderes med nyeste programvare. 

 På det nye båndet T5 har du også 2 LED-lys. Dette er lys du kan slå på når det blir mørkt, både for at hunden skal se bedre i mørket, men også for at du skal kunne se hvor hunden befinner seg.  T5 har på samme måte som Alpha fått GLONASS i tillegg til GPS. Den er robust og er vanntett ned til 10 meter, uten at vi ser noe behov for dette. 

T5 har en batterikapasitet på 20 til 40 timer, avhengig av oppdateringsfrekvens. Du kan fra Alpha sende en melding til hundeenheten om å gå over i «rescuemodus» når batterikapasiteten kommer under 25%. %. Da endrer oppdateringsfrekvensen seg til hvert 2 minutt og batterilevetiden forlenges med opptil 12 timer. Alpha har en oppgitt batterilevetid på 20 timer, noe som selvsagt avhenger hvor mye du bruker enheten.

Begge enhetene har oppladbare batterier. Her får du et smart system, som gir deg mulighet til å lade begge enheter fra en batterilader.

Alpha har mange typer varslinger og alarmer. På samme måte som sine eldre brødre i Astro-familien, får du varsling når hunden har stand på fugl, eller loser på fugl i tre.  Vi har fra leverandøren fått informasjon om at en los-indikator snart er klar.

Alpha 100 tilføyer nye funksjoner som gir bedre kontroll over hunden. Alpha er meget brukervennlig og lar deg enkelt lage din egen meny slik at den blir tilpasset ditt bruk.

Rekkevidden skal være ut til 14,5 kilometer. Vår erfaring er derimot at rekkevidden med bruk av disse systemene, er som med bruk av VHF-kommunikasjon, avhengig av terrenget. Vi har tidligere sporadisk tatt inn hunden ut til 70 km, men vi vet også at i veldig kupert terreng forsvinner signalene ila noen få hundre meter.

Garmin har flere dataprogrammer som Alpha kan kobles sammen med. Ikke bare kan du holde dine enheter oppdatert til de siste versjoner, men du kan også oppdatere dine kart, og laste ned og analysere dine og hundenes spor. For de som driver med mer avansert hundebruk som en del av redningstjenesten, kan også noen av disse programmene gi deg en oversikt over alle hunder og hundeførerens bevegelser i sanntid.

Dette er et meget godt og velutviklet system, som vil være et godt verktøy for deg som bruker hunden på jakt eller i redningstjeneste. Driver du ikke med hund, kan bruken av bare håndenheten Alpha være kjekk i å ha når dere som jakter sammen vil vite hvor dere er til enhver tid.

Garmin Alpha 100 leveres med en veske for oppbevaring og transport.

Pluss: Man kan se andre håndholdte enheter, ikke bare andre hunder. Lys på hundeenheten. Oppladbare batterier på begge enhetene. Enkel i bruk

Minus: Prisen

Garmin Norge AS
Dillingtoppen 15
1570 Dilling

WWW.GARMIN.NO

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments