fredag, juli 19, 2024
HomeJAKTTEST av termisk kikkert fra HIK Micro

TEST av termisk kikkert fra HIK Micro

Termiske kikkerter har blitt allemannseie, for i dag kan du kjøpe kikkerter bare fra noen fra tusenlapper.

Jegeravisen testet sist høste en rekke termiske kikkerter fra HIK, i flere prisklasser. Der så vi at her kan man velge kikkerter etter egne behov. Om du skal se på et åte på 50 meter, eller om du ønsker å finne dyr ut på flere tusen meter.

Denne gangen har vi testet en skikkelig versting. Dette er en ny modell av en av de vi testet sist høst. Den har fått ny software, med norsk meny. Den har også blitt noe bedre i deteksjon.

HIK 35 XF, er en kikkert som gjør at du kan finne vilt både i lyse og mørke.  Med denne detekterte vi større dyr ut til over 2 kilometer.

Kikkerten er en termisk monokular, som har en sensor ned oppløsning på 640×512. Den har en OLED-skjerm, med en oppløsning på 1024×768.

Denne kikkerten har et robust design, med en gummiert overflate. Alle glassflater ligger innkapslet, slik at de ikke er så lette å få ødelagt med riper og tilsvarende.

HIK 35 XF er ikke kikkerten du kjøper for å bruke på en åteplass, til dette er den for dyr. Dette er kikkerten du trenger for å kunne søke på lengre hold.

Du kan zoome med både 2,4 og 8 ganger forstørrelse. Når du zoomer kan det være noe vanskelig å få den helt i fokus.

Som nattkikkert er den meget god, du ser egentlig det samme som du ser på dagtid.

Bruksområdet for en slik kikkert kan være mange. I Norge har vi fortsatt et lovverk som er noe ullent, i forhold til bruk av termisk optikk på jakt. Direktorat og jurister er fortsatt ikke enig i tolkning av lovverket. Det er nye forskrifter under utarbeidelse, så her vil det skje ting ila den nærmeste tiden.

Vi brukte denne kikkerten under hjortejakt. Det skal sies at vi jaktet kun på dagtid, og behovet var for sikkerhet, da vi jaktet i et område der vi ikke fikk ta med hund. Det hendte flere ganger at hjorten ikke ramlet i smellen, men løp noen meter før den fant bakken. Her var HIK 35 XF et fantastisk verktøy. Vi brukte ikke lang tid på å lokalisere viltet med denne kikkerten. Til denne bruken, hadde vi klart oss med en mindre, lettere og ikke minst billigere kikkert.

Du har de samme modusene på denne kikkerten, som de fleste andre termiske kikkerter. Du kan velge om du vil ha rød, hvit eller sort som viser varme. Du kan også velge en slags regnbue av forskjellige farger. Det er ofte litt personavhengig hva man velger å bruke. Det som vi har sett som en fordel med alle disse valgmulighetene, er at med å skifte modus, er det også større mulighet for identifisering av det objektet du er på søken etter.

Flere sitter med den forståelsen at med termisk optikk kan du se alt du ikke kan se med det blotte øye. Slik er det dessverre ikke. Tåke, som i stor grad består av vann, reduserer effekten av den termiske sensoren. Regnvær vil på samme måte redusere effekten av sensoren, det samme vil det være med sterkt snøfall. Trær, kvister med blader, kan du ikke se igjennom med vanlig kikkert. Det hjelper ikke å prøve med en termisk sensor, da den heller ikke kan se igjennom fysiske hindringer.

Kikkerten har oppladbare batterier, som lades med en USB-C kabel. Produsenten forteller at batteriene holder i 5.5 timer kontinuerlig bruk. Med et enkelt tastetrykk, slår du kikkerten i dvalemodus. På denne måten varer batteriene lenge, for det er sjelden du går og ser i kikkerten i flere timer i strekk. Har du behov for ekstra strøm, da det bare å ta med en powerbank.

Vekten på kikkerten er 478 gram, veid av oss.

Kobler du kikkerten opp mot et nettbrett, kan du styre kikkerten derfra. Oppkoblingen var utrolig enkel, og fungerte feilfritt. Du streamer alt du ser direkte på telefon eller nettbrett. Du kan også ta bilder, som da blir liggende på nettbrettet. Oppkoblingen mot nettbrett eller telefon skjer ved hjelp av WIFI. Dette var en funksjon vi brukte mye, spesielt når vi nå i sommer har kjørt igjennom terrenget og fått oversikt over antall dyr i området.

HIK 35 XF har meget gode kvaliteter. Dette er en meget god kikkert. Kikkerten er robust, og enkel i bruk med norsk meny. Spesielt under deteksjon av vilt på lange avstander, ga den gode opplevelser. Trenger du en kikkert for lange avstander, er dette verktøyet du skal vurdere.

Veil pris er 28990 kroner

Du kan lese mer om disse kikkertene hos leverandøren NORMA.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments