fredag, august 12, 2022
HomeJAKTTEST av Jaktapparatet Jeger`n

TEST av Jaktapparatet Jeger`n

Denne testen er publisert tidligere, men apparatene selges fortsatt og vi mener at flere burde tenke på hvordan man ivaretar hørselen.

Vi bruker mye penger på våpen og klær.  Kanskje vi også burde investere litt i hørselen vår?

Jeg har ikke sett en enda skytter eller jeger, som under trening på banen ikke bruker noen form for hørselvern. Kommer du derimot ut i skogen – der det jaktes både stort og smått – er det et fåtall som beskytter hørselen. Man kan lett forstå at man ikke ønsker å gå rundt i skogen med tunge hørselvern på hodet, men det finnes faktisk løsninger i dag, som gir både beskyttelse og opprettholder hørselen, både før og etter skudd.

Det finnes en rekke leverandører som leverer såkalte aktive hørselvern. Dette er hørselvern, med mikrofoner på utsiden, som faktisk øker hørselen. Flere har faktisk en økning på over 30 desibel. De samme apparatene har en innebygd funksjon, som demper all støy over 80 desibel.

Tidligere tester av tilsvarende hørselvern har medført at vi stiller større krav til slike hjelpemidler.  Vi ønsker at dette blir et verktøy som stopper smellen, og som i tillegg forsterker all annen lyd. Dog vil vi ikke ha vindsus, og vi skal ikke miste retningssansen.

Denne gangen har vi testet et høreapparat fra Hørselslaben AS. De har produsert et apparat beregnet for jakt og skyting.

Apparatet, som har fått navnet «jeger`n», leveres med akustisk indikator for programvalg, med flere programmuligheter. Det har også indikator for lavt batterinivå, programmerbar telespole med T- og MT-stilling, og programmerbar volumkontroll. Den har batteristørrelse T 13, og kan leveres med en såkalt ”minislynge” for bruk sammen med radiokommunikasjon.

De er CE godkjent etter normene EN 352-2 og EN 352-7, noe som gjør at de er godkjent både til jakt og til bruk i arbeidsmiljø. Høreapparatene leveres som standard med røde skall på høyre side, og blå skall på venstre side. De kan også leveres med hvitt keramisk materiale for brukere med allergi.

Kort fortalt er dette en øreplugg som demper smell over 80db, men som også forsterker all annen lyd. Forsterkningen kan tilpasses den enkeltes behov, og de med hørselsskader kan få individuell forsterkning.

Førsteinntrykk

Fra du bestiller produktet til du mottar det i posten, går det kun 1 til 2 uker. Da har de i mellomtiden tatt avstøpning av dine ører, slik at apparatet faktisk blir 100% tilpasset. I vårt tilfelle ble apparatet levert på under 5 dager. Det at det er tilpasset det enkelte øre, gjør apparatet enkelt å putte på plass, samt å ta det ut etter bruk. Kontrollknappene kan føles små, men det sier seg selv at de ikke kan være større. Vi hadde ikke noen problemer med justering av lyd og kanaler.

Tetthet

På tilsvarende apparater har vi hatt problemer med støydemping på innendørs skytebaner, men med dette apparatet fungerer det over all forventning. Man kan oppleve at noe støy og vibrasjoner går via kinnbenet, men i hovedsak dempes det meste av støyen.

 På jakt

Du starter dagen med å ta på disse apparatene, og du kan la de være i øret gjennom hele dagen uten problemer. Dog kan det i perioder være greit å justere ned lyden, da de forsterker meget godt. Det er helt utrolig hvor mange lyder det egentlig finnes i en bil, og de kommer alle frem når du kjører med «Jeger`n» i ørene. Ute i skogen kommer de derimot til sin rett.  Du får god forsterkning av alle lyder, og retningen på lyden stemmer godt med virkeligheten. Vindsus kan i enkelte tilfeller gi noe ubehagelig støy, men denne susen får du også uten apparatet. Da bruker du samme teknikker som uten høreapparat; du dekker til øret. Da forsvinner mye av vindsusen. Apparatet demper smellen – det er en kjent sak. Apparatet gir oss også en mye bedre hørsel, noe som i mange tilfeller gir deg som jeger et overtak over viltet. Har du redusert hørsel, kan det enkelte apparat tilpasses dette. Skal du drive smygjakt, lærer man raskt hvordan man skal ta seg stille gjennom skogen. Som nevnt ivaretar «Jeger`n» retningssansen vi trenger når vi jakter, det er ingen problemer å identifisere retningen lyden kommer fra.

Radio

Om du vil bruke jaktradio eller enkelte mobiltelefoner, kobles disse til apparatet ved hjelp av en teleslynge. Slyngen kobles til utgangen på din radio eller telefon, og den bæres rundt halsen. Denne løsningen gjør at du mottar lyd fra din radio i høreapparatene, og lyden er egentlig helt fantastisk. Løsningen fungerer helt optimalt, og all prat på radio får en helt annen opplevelse. Det beste og kanskje det viktigste, er at det med dette apparatet ikke er noe støy fra jaktradioen. Det er alt for mange som mister gode sjanser under jakt, da på grunn av radiostøy fra utvendige øremuslinger. Nå finnes det også mulighet til å koble sammen disse apparatene med en mobiltelefon også, da bruker man blåtann. 

Konklusjon

Dette er et kvalitetsprodukt, produsert i Norge. Kort leveringstid og god oppfølging. Slike høreapparater burde bli allemannseie, men mange mener at prisen fortsatt er litt for høy. Vi mener det motsatte. Dette er en billig måte å ivareta hørselen på.  Jakter du mye, stort eller smått, er dette et verktøy som du bør vurdere. Og det viktigste av alt; hørselen holder seg lengre, for det er ingen tvil om at for hvert skudd uten hørselvern, reduseres hørselen.

PLUSS

–          Forsterkning av svake lyder under jakt

–          God service fra produsent

–          Beskyttelse mot smell fra geværskudd

–          God retningsbestemmelse av lyder

–          Teleslynge og blåtann til kommunikasjon med jaktradio og telefon.

MINUS

–          Var for vindsus

HØRSELSLABEN AS 

Wessels vei 3 7500 STJØRDAL – Tel. 74 82 83 80

http://www.horselslaben.no

E-post: firmapost@horselslaben.no

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments