mandag, desember 9, 2024
HomeFriluftslivTest av Garmin Fenix 5x pluss

Test av Garmin Fenix 5x pluss

Vi venter på Garmin Fenix 6X til test, i mellomtiden kan dere lese om Fenix 5X.

Av Knut Gartland / Lars Kirksæther

Vi har testet Garmin`s nye flaggskip blant treningsklokker, Fenix 5X Pluss.

Dette er en treningsklokke som inneholder alt det du trenger, uansett hvilken aktivitet du bedriver. Det er en meget avansert treningsklokke, om du er O2-snapper eller vanlig turløper.

Denne klokken kan også være et verktøy for den som ikke bare ønsker å ha kontroll på egen puls, her får du også nøyaktig posisjon, som vises på et eget kart. Du har Garmin Pay, treningsveileder, søvnanalyse, treningsanalyse og smartklokke. Listen over funksjoner er nærmest uuttømmelig.

Det som ofte har vært en utfordring med slike klokker, har vært batterilevetiden. Her får du et batteri som varer «evig». Funksjonene og mulighetene er så mange at det er nesten ikke mulig å teste alle funksjonene i detalj, men her et utvalg av inntrykk. Selv om klokken er av det større slaget oppleves den hverken for stor eller klumpete. Oppsett og førstegangs bruk er av vanlig Garmin standard, veldig enkelt.

Du får her en klokke med funksjoner som aktivitetsmåling, pulsmåling, smartfunksjonalitet, samt at den har innebygde profiler for løping, sykling, svømming, gåing, langrenn, styrketrening og mye mer – totalt har klokken over 20 ulike sportsprofiler å velge imellom og det er mulig å hente flere om du driver en egen sport. Videre er klokken oppsatt med kart og funksjoner for navigering – ruteplanlegging osv. Pulsmåling på håndleddet. Pulsmåling på håndleddet medfører mindre styr med pulsbelte. Det er også mulig å bruke pulsbelte til enheten, hvis man ønsker det. Dette er en fordel ved bruk i vann.    Driver du med sykling, kan den pares med wattpedaler og andre sykkelprodukter.

Designet til klokken røft! og det er mulig å bytte den medfølgende svarte remen med andre farger, samt at det finnes en rem i metall. I forskjell fra tidligere modeller er denne litt tykkere, og den har fått en større skjerm med bedre oppløsning enn sin forgjenger.

Ved bruk av Garmin Connect, kobler du klokken trådløst opp mot egen PC. Dette gør det enkelt å legge inn treningsøkter på klokken. Dette er en del av det som gjør klokken til et skikkelig verktøy, både for trening og vanlige turer. Du kan legge inn intervalløkter der klokken holder orden på «sonen» du til enhver tid er i, og om du tar i for hardt eller for lite. På denne måten blir det alltid god kvalitet på treningene. Videre har denne klokken også en side som angir nåværende treningsstatus som blant annet gir deg status på om treningen de siste dagene har vært  produktiv eller ikke (Produktiv – restitusjon – ikke produktiv – topp) Du får et kondisjonstall som angir din nåværende kondisjon, relativt til resten av verden, og den angir den relative treningsbelastningen de siste dager. 

Etter hver økt angir klokken en anbefalt restitusjons tid samt at den angir noe anaerob og aerob intensitet på den siste økten, tilsvarende Strava sin Sufferscore.

Denne klokken spiller også musikk, som du laster ned via kabel eller en av appene. Bruker du et trådløst hodesett, styres alt via knappene på klokken. Dette fungerte faktisk meget bra!

En annen funksjon som gjør denne klokken til et multiverktøy, er Garmin Pay. Med denne kan du gjøre rådløse transaksjoner der du før trengte et betalingskort.

Klokken kommer med et ferdig installert kart som fungerer greit for sykkelturer på vei, men det er også mulig å kjøpe topo kart fra Garmin. Vi har ikke prøvd disse topo-kartene, dog har vi sett på andre Garmin enheter at er dette veldig bra kart. Spørsmålet er om dette kan fungere på klokke og en noe mindre skjerm. Det krever nok noe trening, men sammen med de andre funksjonene på klokken, tenker vi at det vil være helt uproblematisk å la papirkartet være igjen hjemme. For ikke å snakke om mulighetene til trackback – enten samme rute tilbake eller i rett linje. Det fungerer kjempebra når tåka eller mørket kommer og vil bety en betydelig forbedring av sikkerheten til de som ferdes i fjellet. Denne funksjonen er heller ikke avhengig av kart men angir enten om du er på ruten (retur) eller hvor langt det er tilbake til målet i rett linje. Dette sammen med en veldig bra batterilevetid vil du være godt rustet neste gang du roter deg bort.

Uavhengig av kart, kan du enkelt laste ned gpx-filer enten fra lommekjent eller turistforeningen, noe som gir deg en rute du kan følge. Med et slikt spor har du god oversikt over hvor du er, og når du er fremme ved målet. Det fine er at du ikke trenger noe utover det innebygde kartet for å benytte denne funksjonen.

Dette er en utrolig klokke, som er så avansert og har de funksjoner som du forventer av en klokke i denne prisklassen. Fenix5x nå kommer med de mest avanserte treningsfunksjonene som tidligere bare var på de dyreste   modellene. I motsetning til mange av disse, har denne klokken en batterilevetid, som gjør at den kan brukes til daglig. Klokken er litt stor i omkrets, men på håndleddet er den faktisk meget pen. Prisen er selvfølgelig noe høy, men du kan kanskje trøste deg med at dette er nesten den eneste «gadgeten» du trenger for et utall aktiviteter. 

Oppsummert – det er bare å begynne å utforske alle de muligheter som ligger i denne klokken.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments