onsdag, august 17, 2022
HomeGPSTEST av Garmin Rino

TEST av Garmin Rino

Dette er en test som ble gjort i 2014, men da produktet fortsatt er på markedet har vi valgt i publisere den på nytt.

Garmin er for de fleste kjent for sine mange modeller av GPS. De har nå beveget seg ut på nye områder med hundepeilere og andre trackingsystemer, der man kombinerer GPS med både VHF og GSM. Garmin Rino er noe helt nytt på det norske markedet, for her har man kombinert GPS med VHF jaktradio.

For under 2000 kroner, får du her en meget god GPS og en god jaktradio i samme enhet, egentlig helt utrolig.
Har du og dine jaktvenner dette systemet, vil dere i tillegg til å kunne prate med hverandre, også kunne se hverandre på kartet.
Selve GPS-delen på Rino fungerer greit. Den har de funksjoner som de fleste andre GPS har i dag. Skjermen er en touch-skjem, med meget god oppløsning. Denne enheten har derimot ikke like følsom og nøyaktig touchskjerm som andre modeller fra samme leverandør. Derimot oppdaterer enheten skjermen meget raskt.  Rino støtter alle Garmin`s topografiske kart, BlueChart g2 sjøkart samt City Navigator veikart.
Denne jaktradioen fungerer godt. Den er testet opp mot andre merker i samme prisklasse, og er veldig bra, både når det gjelder sending og mottak. Man kan velge om man vil bruke en sendestyrke på 1, 2 eller 5 watt. Dette er praktisk, for ved mindre sendereffekt, bruker man mindre strøm. Du har Norske og Svenske jaktradiokanaler, samt 2 sankekanaler. Du kan scramble talen, dvs at andre som ikke har dette systemet, ikke vil kunne forstå hva som sies.
På denne enheten kan en også bruke VOX, som gjør radioen handsfree. Dette krever litt trening, for man kan lett skape mye støy på kanalen hvis denne er feiljustert.
I tillegg til vanlig tale, kan man på dette systemet sende tekstmeldinger. Du kan både sende ferdigprogrammerte meldinger, samt skrive meldinger der og da. Det finnes også en mulighet til å sende en nødmelding fra enheten – der posisjonen også blir sendt.
Som tilleggsutstyr kan man få kjøpt en mindre øreplugg med mikrofon. Kvaliteten på denne mener vi ødelegger både ytelse og opplevelsen med dette systemet. Når det er tørt i været fungerer den, men selv da kan det være vanskelig å høre hva som blir sagt. Blir det regn, blir det håpløst. Det finnes garnityr fra andre leverandører som går an å bruke, så dette burde ikke være noe stort problem.
Når du sender din posisjon til andre brukere, skjer dette på samme kanal som dere bruker for å snakke. Koden som forteller din posisjon, kan i åpent nett høres som små pipesignal. Er man mange som deler samme posisjon i nettet, blir det mye støy i nettet. Dette kan løses med å bruke såkalte pilottoner, som de fleste jaktradiosystemer kommer med.
Batteriene er oppladbare, og fungerer godt i 2 hele jaktdager. Dette mener vi er bra, med tanke på at du her har både GPS og jaktradio.
Både GPS og radio har en enkel meny, og man trenger derfor ikke å lese mye før man kan bruke systemet.
Vi hadde kunnet ønsket oss at dette systemet kunne kommunisere med Garmin`s hundepeilere, og at man hadde mulighet til å legge inne flere kanaler.
Vår konklusjon er at dette er et system som kan bli populært i enkelte jaktlag, der alle benytter felles system. Det vil gi en bruksopplevelse og en nytteverdi som man kanskje ikke enda helt har sett rekkevidden av.

Pluss: Radio og GPS i samme enhet. Radio og GPS fungerer godt. Batterier. Enkel meny. Pris – mye for pengene.

Minus: Dårlig original garnityr(mic/øreplugg) Ikke den beste touch-skjermen. Mangler mulighet til å legge inn andre kanaler.

WWW.GARMIN.NO

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments