TEST av Garmin Alpha 200I

0
772

Endelig er den her, verktøyet som har alt vi trenger i en enhet.

Vi har i mange år brukt hundepeilere fra Garmin. I tillegg har vi alltid hatt med oss Inrieach, i tilfelle vi skulle få behov for hjelp. Inreach har alltid vært en trygget å ha i sekken, for med den vet vi at det alltid er mulig få hjelp.

Nå har Garmin kommet med Alpha 200I. Dette er en hundepeiler som har alt det vi trenger. Ikke bare er dette en GPS med det du trenger av funksjoner, men på Alpha er det også mulighet for holde track på hunden, og på dine jaktkompiser. Det stopper ikke der. I denne enheten får man også satellittkommunikasjon.

Hvis vi først ser på hundepeileren, så har vel Alpha 200I stort sett de samme funksjonene som en har på Alpha 100. Vi mener allikevel at Garmin her tar steget i riktig retning, for med Alpha 200I får man en enhet som skiller seg fra lillebror 100 på flere måter.

200I har fått en fantastisk 3.5 tommers skjerm. Dette er et skikkelig fremskritt i forhold til de tidligere modellene. Ikke bare er den god å trykke på, men den responderer også godt med våte fingre, og med enkelte typer hansker.  Skjermen har en størrelse som vi ikke har sett før på denne type GPS, og den har en klarhet og skarphet på linje med en mobiltelefon. Vi mener at dette kanskje er en av de største forbedringene. Med denne skjermen, ser du innholdet også i sterkt sollys.

Størrelsen på 200I er ikke noe mindre enn tidligere, men den er flatere. Det gjør den enklere å ha i en lårlomme, eller i en innerlomme.

Et annet fremskritt på denne enheten, er organisering av hundene. Her kan du legge inn opp til 20 hunder, men du styrer selv hvem som er med på jakten. Da slipper en meldinger om andre hunder som interferer med dine hunder. Vår opplevelse er at dette er et skikkelig fremskritt, og noe som vi aktivt brukte under våre tester.

Rekkevidden på denne skal være 14,5 km. Vi har testet med et vanlig T5 hundebånd, i flere typer terreng. Vi finner ikke noen forskjell i rekkevidden på Alpha 100 og Alpha 200I, men det vi registrerte var at denne enheten holder mye mer stabilt på signalet.  

Det varierer hvordan folk bruker disse enhetene. Noen bruker kartet for å se hvor de har hunden, mens andre bruker kompasset. På Alpha 200I har man fått en løsning som heter «PRO VIEW-KOMPASS». Med denne får du en oversikt over retning, avstand og adferd på hunden. Du får også se retning og avstand til dine jaktkamerater, om de bruker samme system.

Med PRO VIEW-KOMPASS, får du en ryddig oversikt over avstand og retning til både hunder og jaktkompiser.

Du kan også overføre data om hunder og andre jegere til flere typer av Garmins sportsklokker.

Les også testen av Garmin Instinct.

Alpha 200I bruker som andre nyere enheter, både GPS og GALILEO. På denne måten blir sporing både mer nøyaktig, og mye raskere. 

Du kan legge inn kart av mange forskjellige typer. Der er, i våre øyne, de Norske Topo-kartene av de beste. Ønsker du orto-foto, har Garmin en funksjon som heter BirdsEye. Her kan du laste ned flyfoto av de områdene som du bruker mest.

Batteriene skal vare i opptil 20 timer, eller 15 timer med Inreach-teknologien aktivert. Under våre tester ble all teknologi i enheten slått på, og etter lange dager i skogen, var det fortsatt mye strøm igjen på batteriet. Med vår aktive bruk av dette systemet, holdt ikke enheten 2 lange dager i skogen. Derfor ble det rutine på at de ble ladet hver natt. De dagene vi ikke hadde tilgang til strømnettet, hadde vi med oss en batteribooster, slik at de allikevel var toppladet før hver ny dag. Batteriene er også utskiftbare, så man har også mulighet til å ha flere sett med batterier.

Inreach er et system som via Iridium-satelitter, gir deg mulighet til å kommunisere med tesktmeldinger, samme hvor du er i verden. Du kan sende meldinger rett fra enheten, eller du kan koble den sammen med en mobiltelefon, slik at telefonen sender tekstmeldinger via satellittsystemet.

Det er ingen tvil om at dette gir en ekstra sikkerhet for den som ferdes mye i fjellet. For 129 kroner i måneden, kan du sende så mange forhåndsbestemte meldinger som du bare gidder. Det vil si, at du flere ganger igjennom en dag, kan sende meldinger til de hjemme om at alt er ok.

Når de mottar denne meldingen, får de også en link til et kart, som viser din nøyaktige posisjon

En annen viktig ting med Inreach, er at den har en nødfunksjon. Trykker du inn SOS-knappen, kommer hjelpen, uten at du trenger å gjøre så mye mer. Vi har etter å lest rapporter fra Hovedredningssentralen, sett at ila året er det flere som varsler om nødsituasjoner med Inreach.

Dette er en noe mer påkostet enhet enn lillebror Alpha 100, og de kan derfor ikke sammenlignes i pris. Vi mener at dette er det perfekte verktøy for oss som jakter med hund, og da gjerne ofte alene. Du har i samme enhet både GPS, hundepeiler og satelittkommunikasjon.

Pris: 8.990.-