En enkel GPS som føles litt som en smarttelefon.
Vi har tidligere testet GPS med store skjermer for mulighet for touch, derfor mottok vi denne nye enheten med litt skepsis. Ville denne skjermen fungere når vi er ute i det værste trønderværet, der vi også ofte har behov for å bruke hansker. Vi var også veldig skeptisk til strømforbruket, for store og fargerike skjermer bruker gjerne mye strøm.
Ved første øyekast ser dette ut som en stor og klumpete sak. Men når du får den i hånden, kjenner du at her har noen ikke bare tenkt design, men også praktisk bruk.
Oregon 600 – er en ny robust og vanntett GPS. Den har en skjerm som er ekstremt lyssterk, så den funker til og med i sterkt sollys. I tillegg er dette som nevnt en berøringsskjerm, som forøvrig er noe av de beste vi har prøvd. Den er rask, korrekt og fungerer selv med våte fingre. Ved å trykke eller dra på skjermen panorerer du, zoomer og roterer. Denne funksjonen fungerer veldig godt.
Enheten har en veldig sensitiv mottaker, og når den i tillegg kan bruke både GPS og GLONASS satellittsporing, får du raske oppdateringer under de fleste forhold. For noen vil GLONASS være helt ukjent. GLONASS er Russlands motpol til den kjente amerikanske GPS. Tidligere har dette vært utilgjengelig for sivile. De mottakere som kan bruke disse signalene, vil få en bedre og raskere posisjonering. Vi hadde under våre turer ingen problemer med å finne vår posisjon. Selv om enheten lå i en lomme eller sekk med avslått skjerm, hadde den full kontroll på sporing, og ga oss en øyeblikkelig posisjon når skjermen ble påslått.
Oregon 600 har i tillegg et innebygd elektronisk kompass med tre akser og akselerasjonsmåler med vippekompensasjon. Kompasset forteller deg din kurs, også når du ikke er i bevegelse. Det skal sies at skal disse kompassene fungere godt, bør de konfigureres ofte.
Den barometriske høydemåleren registrerer endringer i lufttrykket for å måle nøyaktig høyde, og du kan til og med bruke den til å plotte barometrisk trykk over tid. Vi brukte dette for å kunne se forandringer på værforholdene.
Enheten skal ha en batterilevetid på opptil 16 timer. Standard så har den plass for 2 AA-batterier, men det er opsjon for å kjøpe til en pakke med interne NiMH-batterier. Bruker du enheten på skjermen påslått hele tiden, vil du raskt oppdage at batteriene har en kortere varighet. Vi brukte den innebygde batterisparfunksjonen, som automatisk slår av skjermen når den ikke er i bruk. I tillegg var vi selv nøye med å slå av skjermen, når vi stakk enheten tilbake i lommen under marsj. Resultatet av dette var at vi fikk en enhet som hadde batterier i flere dager, på flere turer.
Ved å koble enheten til en PC, blir dette enda bedre. Du kan enkelt få oppdatert enhetens operativsystem og programmer til siste versjon, noe som gjør at du nesten til enhver tid har en «ny» GPS. Garmin har som mange andre etablert en «sky» på nettet. Her kan du lagre veipunkter, ruter og geocacher. Disse dataene får du da også tilgang til via din smarttelefon, og slik får du enklere utvekslet data mellom flere enheter. Garmin har også et dataprogram som heter Garmin Base Camp. Programmet finner du på Garmin sine nettsider, og det kan lastes ned uten kostnader. Med Base Camp kan du planlegge turer, redigere veipunkter og ruter. Er du en som søker etter nye Geocacher, kan du bruke programmet til å søke etter nye posisjoner. Det fine med Base Camp, er at den også kommer som APP til smarttelefoner.
Oregon 600 er kompatibel med bl.a. topografiske kart som Topo Premium og Topo Experience, sjøkart BlueChart® g2 og veikart. I tillegg til flere typer kart, kan man kan også kjøpe lisens for flyfoto. Det fine med flyfoto, eller BirdsEye som Garmin har valgt å kalle dette, er at man kun trenger å laste ned bilder av det området man trenger ekstra oversikt over. Flyfoto tar stor plass, og skulle man ha bilder over hele kongeriket, hadde behovet for minnebrikke vært rimelig stort. Derfor er det en god løsning med at du bruker programmet Base Camp for å velge nøyaktig det området som du vil ha bilder over.
Vi mener dette er et godt verktøy for den som ønsker en god og rask GPS. For den som er vant med smarttelefon, vil også touchskjermen være et pluss. Leser du den medfølgende manualen – for å finne menyen for batterispar – blir du også godt fornøyd med batteriforbruket.
Pluss: En god skjerm som fungerer godt i sollys. En touchskjerm med hurtig oppdatering, som fungerer med våte fingre. Rask oppdatering. Kommunikasjon med nettsky og tilgjengelig programvare.
Minus: Ved mye bruk av skjermen, har den noe høyt batteriforbruk.
Garmin Norge AS
Dillingtoppen 15
1570 Dilling
WWW.GARMIN.NO