mandag, desember 9, 2024
HomeFriluftslivTEST av Garmin GPSMAP 66i - en GPS med SATCOM

TEST av Garmin GPSMAP 66i – en GPS med SATCOM

Etter å ha vært i fjellet alene, eller sammen med andre siden tidlig ungdom, har det etter hvert vokst frem et behov for at de hjemme ønsker å vite at alt er ok. 

Man har vel også i voksen alder begynt å gjennomføre små, men kritiske og viktige risikovurderinger for hver tur. Da ender det alltid med å vurdere muligheten for å få hjelp hvis «skiten treffer vifta».

Alle har en telefon meg seg, om de er i bilen, på byen eller på fjellet. Det sies at over 90% av Norges befolkning skal være innenfor dekningsområde for en eller annen teleleverandør. De dekker likevel IKKE like mye av Norges grunnflate, så det er fortsatt store fjellområder, og steder på kysten, der vi ikke har dekning på våre mobiltelefoner.

Dette medfører at den dagen vi trenger hjelp, om det er i fjellet eller i båten, så er det ikke en selvfølge at vi har god nok dekning til å få sendt melding etter den hjelp vi trenger.

I Norge har det ikke vært tradisjon for vanlige turfolk, eller båtfolk, å bruke penger på noe som alle har en formening om «koster skjorta». Hva som er årsaken til dette vet vi ikke, men det kan være at folk flest tror dette er så dyrt i bruk, at man ikke ser seg råd til å bruke slikt utstyr.

Det har lenge eksistert et verktøy for å kunne kommunisere med de hjemme. Satellittelefoner har ofte vært kostbare i innkjøp, med enda dyrere abonnement, og svært høye priser på bruk. SPOT og INREACH har i mange år levert enheter som bruker sat ellitt for å sende nødmeldinger, samt gitt brukeren mulighet til å sende vanlige tekstmeldinger. Vi har i flere år brukt INREACH som en sikkerhet på våre turer i fjellet.  Du finner en test av Inreach SE på våre nettsider.

Nå har GARMIN kjøpt produsenten av INREACH – Delorme, og på Garmin`s siste modell har de tatt en avansert GPS-modell og integrert alle funksjonen du tidligere har hatt på en INREACH. Nå trenger du bare denne ene enheten for å kunne navigere og ikke minst kommunisere i områder langt fra folk.

Garmin 66I har alt det de nyeste GPS fra Garmin innehar, dette er standardfunksjoner som man finner på de fleste GPS-enheter. Vi kommer ikke til å gå i dybden på alle disse funksjonen.

Vi ønsker derimot å prate om det som vi mener er det viktigste med denne enheten, det som gir deg mulighet til å kommunisere via satellitt.

Vi skal prøve å gi deg en enkel forklaring og mulig bruksområde. Se for deg at du skal på fjellet eller på sjøen, og du skal i områder der det ikke finnes dekning på telefon. Det sitter alltid noen hjemme som gjerne skulle visst om alt er ok med de som er på tur. Hvis du da har med en Garmin 66I, kan du bare sende en melding til de du ønsker, og fortelle det de vil høre. Du trenger ikke ha dekning på telefonen, for enheten bruker satellitt for å sende meldingen. Du kan også betale litt ekstra, da sporer den alle dine bevegelser og kan legge disse ut på egne nettsider eller ut på sosiale medier.

Skulle du virkelig få akutte problemer, trykker du på SOS-knappen. Da iverksetter du et stort og velfungerende system. Først går meldingen til en internasjonal alarmsentral(https://www.geosresponse.com/). Den varsler igjen en av de norske hovedredningssentralene. Da vil du få profesjonell hjelp på hurtigste måte. Mange lurer på om dette fungerer her i Norge, og flere hendelser de siste årene forteller at systemet fungerer.

Tidligere enheter fra Inreach har vært avhengig av fri sikt opp mot himmelen. På denne enheten fikk vi god kontakt både da vi var inne i et telt, og i vinduskarmen på hytten.

Enheten har en stor og klar skjerm, men den er selvsagt ikke like klar som de siste produserte mobiltelefoner. Men jeg tror ikke du som bruker kommer til å merke forskjell, for til og med i dagslys med mye sol, fungerer denne skjermen meget godt. Det fine er at batteriet holder godt, selv med en så stor skjerm. Er du innenfor god dekning for satellitter, altså ikke inne i et bygg, holde batteriene i flere dager, i alle fall hvis man benytter den innebygde batterisparefunksjonen. Vi har brukt denne type verktøy i mange år, og da hadde vi den påslått kun   når vi sjekket egen posisjon eller skal sendte en melding. Den enheten ble knapt ladet igjennom sesongen. Det samme mener vi gjelder med denne også. Har du behov for en GPS som sender posisjon hele tiden, anbefaler vi da at du i tillegg tar med deg en powerbank, slik at du kan lade den når du vil.

Hvis du betaler et månedlig abonnement på 120 kroner, har du den sikkerhet du trenger for å ferdes i fjellet. Det finnes ikke en plass i dette landet du da ikke kan få sendt en melding ifra om at du har det bra, eller at du trenger hjelp.

Dette er ikke verktøyet for de lange chattene, for med det nevnte abonnementet kan du sende 10 meldinger uten merkostnad. Dog må det nevnes at dette er meldinger som ikke tilhører en av de 3 standardmeldinger som du legger inn i systemet, for du kan legge inn 3 standardmeldinger, og de kan du sende i et ubegrenset antall.

VI har på disse brukt enkle meldinger som «Her er jeg nå, alt ok» og «her er jeg nå, blir litt forsinket». Du har på forhånd lagt inn de som skal være mottakere på disse meldingene, som kommer både på e-post og SMS. De vil motta meldingen sammen med en kartreferanse, som er linket til et kart som viser din nøyaktige posisjon.

Er du en av de som ønsker at hele verden skal kunne se dine bevegelser, så kan du ved enkle tastetrykk få sendt din posisjon og dine meldinger direkte til både Facebook og Twitter.

Det er uproblematisk å sende meldinger direkte fra enheten, men det beste i våre øyne er å bruke en applikasjon fra Garmin, som du laster ned på din egen telefon. Den fungerer godt både på Android og IOS.

Vi mener helt klart at dette er et verktøy for alle som er mye i fjellet eller på sjøen, eller for de som ønsker å ha et verktøy der du alltid kan se din posisjon, samt alltid være sikker på å kunne kommunisere med andre.

Pris: 6399.-

Spesifikasjoner fra Garmin.no:

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments