onsdag, september 11, 2024
HomeGPSTest av Garmin Fenix 6X Pro Solar

Test av Garmin Fenix 6X Pro Solar

Vi har tidligere testet flere slike treningsklokker fra Garmin. Vi testet de da som rene treningsklokker, av folk som trener.

Denne gangen ville vi ta en annen vinkling på denne testen. Testeren, som denne gangen er undertegnede, er ikke nødvendigvis noe treningsekspert, og var tidligere heller ikke den som trente hver dag. Vi ville nå legge fokuset rundt muligheten rundt denne klokken, for vanlige folk, for folk som ikke nødvendigvis bruker fritiden på å prøve å bli en Northug.

Klokken vi valgte, er toppmodellen til Garmin Fenix 6. Du kan velge mellom hele 16 forskjellige modeller av Fenix 6, alt etter hva du ønsker av størrelse, innhold og pris.

Først litt om klokken.

Hvor skal man egentlig starte, for denne klokken har jo egentlig det meste. Det den ikke har, kan du faktisk laste ned. Det første som vi legger merke til, er den store skjermen med 51 mm i diameter. En skulle egentlig tro at en klokke på denne størrelsen vil bli en klump på armen, men den kjennes faktisk meget behagelig ut. Den har en reim av silikon, som også er med å gjør den meget komfortabel. Etter noen dager merker man knapt nok at klokken er der.   

Vår modell er den som heter «Fenix 6X Pro Solar», en klokke som har solcellelader i skjermen. Produsenten forteller at man skal få noen dager ekstra batterilevetid, ved at den lader seg selv på solrike dager. Vi kan ikke si at vi har hatt effekt av denne ladingen. Vi prøvde dette på en skikkelig fin vinterdag, hvor vi startet med 24 timer igjen på batteriet. Klokken ble festet utenpå jakken, for å se om solen på en skikkelig vinterdag, ville gi oss ønsket effekt. Dessverre er det med slike klokker, som med annen elektronikk, at i kontakt med kald vinterluft, tappes dessverre batteriene meget raskt, så 24 timer ble raskt til 30 minutter. Vi har ikke testet solcellelading på solfylte og varme sommerdager.

Under vanlig bruk på kalde vinterdager, så vi ikke tegn til unormal tapping av batteriet

Det må sies at batterilevetiden på denne klokken, er helt unik. Vi snakker her om at det kan gå flere uker mellom hver lading. Den har også en egen applikasjon, som gir deg mulighet til å detaljstyre hva som er påslått, og som bruker strøm på enheten.

På grunn av solcellen, er ikke skjermen på denne klokken i «safir-glass», noe som gjør at den kan være mer utsatt for riper og skader. Vår klokke, som nå har vært brukt i 6 mnd, og da mener vi skikkelig brukt, har ikke en eneste ripe. Vi mener at dette glasset er robust nok for en vanlig bruker.

Som jeger og bruker av Garmin sine hundepeilere, var det stor spenning rundt kommunikasjonen mellom GPS-enhet og klokken. Her fikk vi en positiv overraskelse. Et enkelt oppsett, og en søvnløs kommunikasjon, gjorde at jeg kunne ta en titt på klokken for å se hvor jeg hadde hundene mine, eller mine jaktkamerater. Det ble et meget godt verktøy, og min Garmin Alpha ble liggende i sekken. 

Når det gjelder GPS, som vi vanlige dødelige egentlig kaller all posisjonsinfo sendt fra en satellitt, kan denne klokken motta posisjonsinfo fra både GPS, GLONASS og GALILEO. Dette gjør at vi får mer nøyaktige posisjoner, og ikke minst raskere oppdatering av posisjonen.

På denne klokken kan du laste ned en rekke forskjellige kart. Vi valgte å laste ned et topografisk kart for hele Norge. Dette er det samme kartet som vi bruker på våre håndholdte enheter. Har du bare klokken med deg, har du her en fullverdig GPS med et fullverdig topo-kart, som gir deg samme mulighet som du har på en vanlig håndholdte GPS.

Er du en som liker å reise verden rundt for å kjøre ski, kan du laste ned kart for over 2000 ski-anlegg.

Spiller du mye musikk, og ikke nødvendigvis har med telefonen eller andre remedier med musikk, kan du få opptil 32 Gbyte lagring på denne klokken. Det skulle gi deg mulighet til å spille musikk i flere tiår.  Du kan også spille musikk fra nett, som for eksempel fra Spotify.

Når vi er på fjelltur, er vel kanskje ikke pulsen det vi har mest fokus på. Driver du derimot med tunge toppturer, eller annen litt krevende aktivitet, kan det være greit å ha kontroll på hvor mye du utsetter kroppen for. Klokken måler pulsen på håndleddet, og vil i de fleste tilfeller være tilstrekkelig nøyaktig. På de kaldeste dagene, med kald og våt hud, kan det selvsagt være avvik på målingene. Vi har derimot ikke testet denne måten å måle puls på opp mot pulsbånd for brystkassen.

Klokken er jo perfekt i disse Covid-19 tider. Den har Garmin Pay. Her kan du legge inn det betalingskortet du bruker mest. Når du kommer i butikken og skal betale, er det bare å slå på betalingsmodulen på klokken, og holde armen inn til kortleseren. Enklere kan det ikke bli. En gang i døgnet eller for hver gang klokken er av armen, må du legge inn pinkoden. På denne måten er du sikret hvis klokken skulle komme i andres hender.

Trening er som nevnt ikke denne testeren sin store interesse. Dog skal det sies at man i perioder har latt seg lure ned i treningsrommet både 3 og 4 dager i uken gjennom testperioden. Klokken har jo muligheten til å måle effekten på mange forskjellige aktiviteter. På denne måten kunne man måle og se effekten av det som ble gjort på trening. Man kunne jo virkelig konkurrere med seg selv, og det som var det beste er at man kunne se effekten av treningen. Klokken så jo effekten av både aktivitet på tredemøllen, romaskinen og ikke mist alle andre øvelser man skulle finne på å prøve. Dette igjen ble som en motivator, og man måtte ned i treningsrommet igjen for å ta ny pers, og for å bedre gårsdagens resultat. Vi tror at klokkens muligheter rundt trening og aktivitet, vil være et meget godt verktøy både for deg som er supersporter, og for deg som er en vanlig person, som ønsker å komme litt mer i aktivitet.

Garmin Fenix 6X Pro Solar er den dyreste versjonen, med en pris på over 10.000.- Den finnes også i billigere utgaver, så her kan man velge den klokken som både passer egen aktivitet og pengebok. Testeren som er mer i fjellet enn på et treningsstudio, mener dette er et robust verktøy for folk på tur. Her er det knapper, det er ingen touchskjerm, ja den er rett å slett enkel å bruke under de fleste forhold i fjellet. Det beste er at testeren, har funnet motivasjon til å bedrive trening og konkurrere med seg selv.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments